Τα οφέλη και η διατροφική αξία της πιπεριάς

Θρεπτική αξία πιπεριάς

Οι χρωµατιστές πιπεριές είτε είναι πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί ή κίτρινες αποτελούν µία πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών.
Είναι εξαιρετικά πλούσιες σε βιταµίνη C και Βιταµίνη Α, δύο πολύ σηµαντικών αντιοξειδωτικών (Αυτό σηµαίνει ότι µπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώµα, που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα), ενώ επίσης περιέχουν µεγάλη συγκέντρωση καροτενοειδών. Έτσι µπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη µείωση των συµπτωµάτων ορισµένων ασθενειών.

Το πραγµατικό θρεπτικό περιεχόµενο της πιπεριάς είναι εντυπωσιακό και προκαλεί ως ένα βαθµό έκπληξη, δεδοµένης της µικρής περιεκτικότητας του συγκεκριµένου λαχανικού σε
λιπαρά (κάποια θρεπτικά στοιχεία είναι διαλυτά σε λίπη και για την παρουσία τους συνιστά αναγκαία προϋπόθεση να περιέχονται κάποια λιπαρά στο τρόφιµο). Υπάρχει λιγότερο από ένα γραµµάριο λιπαρών σε ένα φλιτζάνι τεµαχισµένες πιπεριές και είναι επαρκής ώστε να αποτελέσει µια αξιόπιστη πηγή διαλυτών σε λιπαρά θρεπτικών στοιχείων για τις πιπεριές, συµπεριλαµβανοµένων των καροτενοειδών και της βιταµίνης Ε.

Αντιοξειδωτικά ωφέλη από την κατανάλωση πιπεριάς

Παρόλο που οι επιστηµονικές έρευνες τείνουν να επικεντρώνονται στα καροτεινοειδή ως το σηµαντικότερο αντιοξειδωτικό στις πιπεριές, στην πραγµατικότητα αυτό το λαχανικό µας παρέχει ένα ευρύ φάσµα αντιοξειδωτικών. Όσον αφορά τα συµβατικά θρεπτικά στοιχεία, οι πιπεριές συνιστούν µια εξαιρετική πηγή βιταµίνης C, περιέχουν 117 miligrams ανά φλιτζάνι (αυτό αποτελεί τη διπλάσια ποσότητα βιταµίνης C από αυτή που βρίσκεται σε ένα πορτοκάλι). Οι πιπεριές αποτελούν επίσης µια καλή πηγή ενός ακόµα αντιοξειδωτικού, της βιταµίνης Ε.Επιπρόσθετα, είναι µια κάλη πηγή µαγγανίου.

Συνοπτικά, οι πιπεριές περιέχουν:

– Φλαβινοειδή:
• Κερκετίνη
• Εσπεριδίνη

– Καροτενοειδή:
• Α-καροτίνη
• Β-καροτίνη
• Κρυπτοξανθίνη
• Λουτεϊνη
• Ζεαξανθίνη

– Υδροξικυνναμωμικό Οξύ:
• Φερουλικό Οξύ
• Κινναμωμικό Οξύ

Μεταξύ των πέντε καροτεινοειδών που αναφέρονται παραπάνω, στις πιπεριές συναντώνται σε µεγάλη περιεκτικότητα Β- καροτίνη και ζεαξανθίνη. Επιπροσθέτως, η πιπεριά µπορεί να καλύψει το 12% των συνολικών αναγκών σε ζεαξανθίνη και το 7% σε βιταµίνη C.

Δυνητικά αντικαρκινικά οφέλη

Δεδοµένου οτι η πιπεριά αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγµονοδών θρεπτικών στοιχείων αναµένεται ότι θα παρέχει σηµαντική αντικαρκινική δράση. Έκθεση σε χρόνιες φλεγµονές και χρόνιο οξειδωτικό stress µπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης των περισότερων τύπων καρκίνου, ενώ και οι δυο αυτοί παράγοντες µπορούν σε µεγάλο βαθµό να αντισταθµιστούν από τη διατροφή. Για το λόγο αυτό, η πιπεριά συγκαταλέγεται στα τρόφιµα µε την υψηλότερη διατροφική αξία (όπως και η τοµάτα, το µπρόκολο, τα καρότα, το κουνουπίδι, ο αρακάς, οι πατάτες κ.α.) δεδοµένου οτι περιέχει µεγάλο εύρος θρεπτικών συστατικών, παλλά εκ των οποίων θεωρούνται απαραίτητα για την υγεία.

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται κάποια από τα διατροφικά στοιχεία ανά 100g πιπεριάς.

Θετικά: Το συγκεκριµένο τρόφιµο έχει χαµηλά Κορεσµένα Λιπαρά, Χοληστερόλη και Νάτριο. Επίσης είναι καλή πηγή Διαιτητικών Ινών, Βιταµίνης Α, Νικοτινικού Οξέος, Μαγνησίου, και µία πολύ καλή πηγή Βιταµίνης C, Βιταµίνης B6, Φυλλικού οξέος, Καλίου και Μαγγανίου.

Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, φολλικού οξέος, βιταµίνης Κ και µαγγανίου. Και είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως:

• Βιταµίνη Α η οποία είναι ευεργετική για την όραση και προστατεύει από τις λοιµώξεις.
• Βιταµίνη C η οποία συντελεί στη µείωση του κινδύνου εµφάνισης καρκίνου και καταρράκτη.
• Βιταµίνη Β6 η οποία είναι ζωτικής σηµασίας για τις βασικές λειτουργίες του οργανισµού, όπως η λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήµατος.
• Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ουσίες οι οποίες µπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ασθενειών των µατιών,όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
• Β-καροτίνη η οποία θεωρείται οτι µπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισµένες µορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του µαστού σε γυναίκες πριν την εµµηνόπαυση.
• Λυκοπένιο το οποίο µπορεί να µειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.

Βιβλιογραφία
• Agricultural Marketing Resource Center (AgMRC). Bell and Chili Peppers Profile. (2011). Iowa State University, Ames, IO. Available online at: http://www.agmrc.org. 2011.
• Alpay K,. Ertas M, Orhan EK et al. Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinicaldouble- blind,randomised,cross-overtrial. Cephalalgia. 2010 July; 30(7):829—837.2010.
• Ambrosini GL, de Klerk NH, Fritschi L et al. Fruit, vegetable, vitamin A intakes, and prostate cancer risk. Prostate Cancer Prostatic Dis.2008;11(1):61-6.2008.
• Chassy AW, Bui L, Renaud EN et al.Three-yearcomparison of the content of antioxidant microconstituents and several quality characteristics in organic and conventionally managed tomatoes and bell peppers. J Agric Food Chem. 2006 Oct18;54(21):8244-52.2006.
• Zoran I, Avital BY, Yaccov P et al. Total antioxidant activity (TAA) of bell pepper during prolonged storage on low temperature. Journal of Agricultural Sciences Year: 2008 Vol: 53 Issue: 1 Pages/record No.:3-12

 

Γράφει ο Νικόλαος Κόκκινος

Διαιτολόγος-διατροφολόγος Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης